Spectator on facebook

Spectator on facebook

Cemetery with a remarkable creative concept

The shapes of tombstones were prescribed until 1997

Vrakuňa Cemetery in Bratislava(Source: Jana Liptáková)

When sightseeing foreign cities some people visit local cemeteries, either to show respect to buried personalities buried or learn more about the locals. This is because cemeteries speak about their culture and how they see the world more than streets or squares.

Read also:Cemetery tourism in Bratislava

One cemetery worth visiting in Bratislava is the Vrakuňa Cemetary. It is one of the newest cemeteries and unlike other Bratislava cemeteries, it has a remarkable architectural concept. Its author, architect Kamil Čečetka, did not only arrange graves into circular sections, but the shape of tombstones was prescribed until 1997.

“The architect Čečetka designed it with his co-workers as a turnkey project,” said Ivor Švihran, who organises untraditional tours of Bratislava.

The creation

The original Ružinov Cemetary, which was renamed in 2013 to Vrakuňa Cemetary in order for its name to better reflect its location, spreads out over a former field on the edge of the Vrakuňa borough. It is 15.5 hectares when the original plan was to extend it in several phases to about 30 hectares. These plans did not materialise.

Čečetka concentrated the graves into circles interconnected with freely flowing paths. The graves are arranged either in parallel rows, in circles or wavy lines making the circles differ from each other. Surviving relatives could have selected from more than 10 types of tombstones designed by the sculptor Alexander Bilkovič.

Read also:Mikulášsky cemetery is an oasis of peace

These used to stay on a meadow within the cemetery as a kind of a sampler until 2016. Since Bratislava is running out of burial space, they were removed to make space for new graves.

“Probably most of the standardised tombstones can still be seen in the Section I, where the oldest graves are,” said Švihran.

Since people did not like the requirement of selecting the tombstone shapes from the standardised, it was scrapped in 1997.

“The result can be seen in the section at the far end of the cemetery,” said Švihran. “It is the selection of the worst burial kitsch. There was not even space left for tree alleys and the paths between graves were narrowed to a minimum.”

The house of mourning with the ceremonial hall was designed by Čečetka, while the designer Vojtech Vilhan and architect Ján Bahna are the creators of its interior.

The rest of this article is premium content at Spectator.sk
Subscribe now for full access

I already have subscription - Sign in

Subscription provides you with:
  • Immediate access to all locked articles (premium content) on Spectator.sk
  • Special weekly news summary + an audio recording with a weekly news summary to listen to at your convenience (received on a weekly basis directly to your e-mail)
  • PDF version of the latest issue of our newspaper, The Slovak Spectator, emailed directly to you
  • Access to all premium content on Sme.sk and Korzar.sk

The processing of personal data is subject to our Privacy Policy and the Cookie Policy. Before submitting your e-mail address, please make sure to acquaint yourself with these documents.

Topic: Tourism and travel in Slovakia


This article is also related to other trending topics: Bratislava

Top stories

Coworking spaces spring up like mushrooms in Slovakia Photo

Every regional capital in Slovakia has a coworking space. Lately, they also started appearing in smaller towns.

We were on the run, but we were welcomed Photo

Slovak-Swiss writer Irena Brežná was forced to emigrate but found a way to fill her life with meaning in a foreign land.

Irena Brežná arrives to Switzerland.

Growing popularity of domestic food increases food fraud

Food inspections found 9.4 percent irregularities in six months

Our emigrants’ stories: lessons in humanity

Slovaks who fled the 1968 occupation tell us what it means to be a refugee.

Pictures from The Gift pantomime show. Milan Sladek wrote it in the Swedish Goteborg in 1969 as a metaphor of Czechoslovakia's cohabitation with the Soviet Union.